COVID-19 resources | Our faculty and staff are committed to providing you an exceptional learning experience this September.

Master Plan Report (2000)

Following their review of the campus Development Plan in 1993, the University commissioned John Andrews International Pty. Limited to return to complete a new Master Plan Report to guide development of the campus into the new millenium during a particularly difficult financial climate for the University.

The planning review involved reviewing the work they completed in 1993, a site visit and a number of meetings with University representatives and architects working on current projects. The updated 2000 plan report was offered as guidance for the immediate and future development of the campus and was believed to be a 'working document' for the University.

This Master Plan Report embeds the assumption that 'future funding for building projects at the University of Lethbridge will be limited' and that a single storey building expansion solution on the flat plateau (based generically on Anderson Hall) is the 'most appropriate model' for future development. Hence, previously proposed multi-storey building expansion identified in 1969 and subsequently in 1993 were viewed as 'unlikely to proceed' in those proposed locations.

See Master Plan Report - John Andrews Architects (2000).

The Master Plan Report of 2000 represented a departure from a comprehensive formal approach to campus planning toward a precinct concept, whereby the campus is divided into distinct planning areas.

The report acknowledges the following departures from development plans up to 1993 (pp. 1.1):

  1. The residential complex at the head of the southern coulee constructed instead as four informally grouped buildings rather than a monolithic crescent responding to the unique coulee landforms or with a predetermination to house not only students but residents of the west city area.
  2. The (temporary) service buildings located in the far north western car park area rather than on the north side of Valley Road.
  3. A large irrigation reservoir constructed in an area originally planned for parking to the south west of the residential complex.
  4. Indirect visitor access to academic and community facilities due to the staged development of core facilities between the western car park area and University Hall.

Introduction of Precinct Areas

The development of precint areas was concieved to provide conceptual Design Guidelines for each new project as funding became available within the precinct the project was located. Much of this thought was not carried through due to the replacement of the (2000) Master Plan Report the following year by the Brook McIlroy plan of 2001.