Renovations Begin to 70s-era PE Building
Renovations Begin to 70s-era PE Building

April 23, 2012

5220 Interior Concept (2012-22-02)[1].pdf
Uploaded with Skitch!


The 1st Choice Savings Centre for Sport and Wellness has been a welcome modern addition to the Physical Education building, but not much has changed to the core of the nearly 40-year-old facility.

That won’t be the case this fall after the PE building gets a face lift.

Starting May 1, the existing mechanical and electrical systems will be upgraded, as well as some much needed renovations to several areas of Levels 0, 1 and 2.

“It’ll be a much more comfortable facility in terms of climate. It’s going to be significantly brighter,” said Project Manager Jason Baranec.

Aside from a few minor restorations, the PE building hasn’t changed since the 1970s when it was first built. When complete, the renovations will reflect the Wellness Centre creating a more cohesive environment.

“The driver for this project is the mechanical, electrical and infrastructure upgrades, and then we’re doing what we can architecturally to make it look as though the Wellness Centre and the PE building were all built at the same time,” said Baranec.

5220 Interior Concept (2012-22-02)[1].pdf
Uploaded with Skitch!


Renovations include new doors and exteriors to the southeast, southwest and northeast entrances, and cylindrical solar tubes, similar to skylights, which will illuminate the main concrete staircase in the PE building.

“It achieves the same purpose as a skylight except without having to cut too much concrete,” Baranec said. “There’s going to be a lot of natural daylight.”

The kinesiology research labs on Level 2 will be updated with new lighting and HVAC (heating, ventilation and air conditioning) systems. Offices on the same level will receive new flooring in addition to the upgrades.

Room PE250 will get new windows, and PE275 will see new carpet, desks and light switching. Day-use change rooms on Level 1 will also get an overhaul.

The addition of “info walls” which integrate seating and bulletin boards will provide more gathering spaces in the building.

5220 Interior Concept (2012-22-02)[1].pdf
Uploaded with Skitch!


The majority of the work is expected to be complete before the start of classes in September.

The project was made possible with a $5.6 million grant from the Alberta government.

Much of the work will impact public spaces and corridors which means people need to be on the lookout for detour signage re-routing pedestrian traffic.

Although construction will be ongoing throughout the summer, arrangements have been made to cease work during Convocation and the Alberta Summer Games to avoid disruption.

For more information call Jason Baranec at 403-329-2703, or email jason.baranec@uleth.ca.


---
U of L Communications and Public Relations Contact:
Communications and PR Officer (403) 382-7173

Back to the Notice Board